Geef je kind het beste van jezelf. Dat is wat iedere ouder wil, toch? Maar wat betekent dat eigenlijk? Kan je ouderschap een waardering geven als in de kwaliteit van ouderschap die je aan je kind geeft? Volgens de Dikke van Dale betekent kwaliteit een geheel van eigenschappen en kenmerken dat van belang is voor het voldoen aan vanzelfsprekende behoeften. Het roept bij mij veel vragen op. Zoals welke eigenschappen en kenmerken heb je als ouder nodig? Kan je deze eigenschappen en kenmerken dan eigen maken? En als dat kan hoe doe je dat dan?
Eigenschappen en kenmerken van ouders
Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik waag mij er niet aan uitspraken te doen over wat iemand een goede ouder maakt. Wat wel met enige zekerheid gezegd kan worden, is dat ieder kind een basisbehoefte heeft. En als je als ouder in staat bent daarin te voorzien, dan heb je het goed voor elkaar. Laten we elkaar vooral niet de maat nemen. Iedere ouder heeft voor zichzelf keuzes te maken. Hoe jij denkt het beste je kind op te voeden. En dus hoe jij in de behoefte van je kind kan voorzien.
De basisbehoefte van ieder kind
Ieder kind is uniek en vraagt van ouders om zich aan te passen aan het kind. Dat geldt zelfs voor een eeneiige tweeling. Toch hebben kinderen ook een aantal dezelfde behoeften. Misschien klinkt het wel heel vanzelfsprekend. In de praktijk blijkt het opvoeden toch vaak een uitdaging in de verschillende groeifases van het kind. De basisbehoefte van ieder kind zijn:
Rol en verantwoordelijkheid
Als je een kindje verwacht dan heb je al een heel leven erop zitten. Een leven waarin je steeds weer een andere rol aanneemt. Je bent een dochter/zoon, broer/zus, vriend/vriendin, collega, sportmaatje, mantelzorger, vrijwilliger etc. Deze rollen kan je vaak wel afwisselen en vragen daarmee niet altijd je aandacht. Je weet deze goed in balans te houden. En dan word je papa of mama. Een rol die je voor de rest van je leven zal hebben. En laten we zeggen dat je die rol de eerste 23 jaar vrijwel fulltime hebt en die ook nog een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je kind is heel lang van jou afhankelijk. Het beste van jezelf geven kan dan best moeilijk zijn als je alle rollen probeert te combineren. Pfff…even laten bezinken.
Jezelf als ouder opnieuw uitvinden
De meeste van ons hebben hier natuurlijk goed over nagedacht voordat geprobeerd is de kinderwens in vervulling te laten gaan. Toch is vaak de impact niet te overzien. Het inbeelden van situaties en ervaringen is vaak onmogelijk. In iedere levensfase van je kind heb je weer nieuwe keuzes te maken. Dat begint bij wat je allemaal praktisch hebt te regelen als je papa of mama wordt, maar ook het mentaal voorbereiden op een baby krijgen. Als individu, maar zeker ook als koppel. Andere bepalende levensfases zijn van peuter naar kleuter (wereld wordt groter, basisschool) en de puberteit en jongvolwassenen (middelbare school, ontdekken van eigen identiteit en van opvoeden naar begeleiden). Als ouder heb je jezelf in iedere levensfase weer opnieuw uit te vinden om aan te kunnen sluiten bij de behoefte van je kind. Helaas bestaat er niet een handboek voor ouders.
Opvoeden kan pittig zijn
Zoals aan het begin al gesteld: je wilt het beste van jezelf geven. Zonder jezelf te verliezen. Iedere nieuwe levensfase vraagt weer iets anders van jou als ouder. Dat je emotioneel betrokken bent bij je kind kan het extra ingewikkeld maken. Ik spreek uit ervaring als ik de overgang naar de pubertijd als zeer uitdagend heb ervaren. Niet alleen het in huis hebben van puber (ineens was mijn kleine meissie niet zo klein meer), ook dat wij als ouders gescheiden zijn (ouders blijf je altijd en hoe ga je om met een 3e, zeer stellige, mening) en Corona brak net uit. Er zijn veel momenten geweest waarin ik echt heel erg aan mezelf heb getwijfeld. Superfijn als je dan op familie en vrienden kan terugvallen. En tegelijk heel waardevol om met iemand te sparren, die de situatie meer objectief kan bekijken, luistert en die vragen stelt, die zelfs je beste vriend of vriendin niet stelt. Niet omdat ze niet durven, maar vooral omdat ze je willen steunen. Hulp vragen kan dan juist helpen.
Iedere fase zijn uitdagingen
In de aankomende weken besteden we in onze blogs aandacht aan de verschillende fases, de uitdagingen en zeker ook tips hoe te ‘overleven’ :). Kan je niet wachten, en heb je nu al een vraag of behoefte om te sparren? Stuur ons een berichtje en we nemen snel contact met je op. En voor alle ouders waar er ‘geen vuiltje aan de lucht’ is: geniet, want voor je het weet zijn de eerste 23 jaar voorbij…
Trackbacks/Pingbacks