Gescheiden? Je kind wil nog altijd jouw aandacht. Aandacht betekent gezien worden, liefde geven en ontvangen en waardering krijgen. En ook contact maken en ruimte geven aan de ander. Een kind heeft aandacht van zijn papa en mama nodig. Iedere ouder wil zijn kind ook aandacht geven. Tijdens en na een scheiding kan dit voor ouders heel moeilijk zijn. Ouders hebben veel aan hun hoofd. Tijd en energie kunnen ontbreken. Je kind blijft toch aandacht vragen. Soms lukt dat alleen nog door dingen te doen die niet mogen. Als ouder reageer je dan snel boos, verdrietig of met ongeduld. Je raakt het liefdevolle contact met je kind kwijt. Dat is het laatste wat je wilt! Ik hoor vaak van ouders dat het voelt alsof je geen keuze hebt. En toch verandert de situatie alleen als ouders hun gedrag aanpassen.

Een kind wil aandacht van papa én mama

Een scheiding is voor iedereen verdrietig. Voor ex-partners betekent dit het einde van de liefde. Maar een kind blijft van papa én mama houden. Een scheiding betekent voor een kind dat mama of papa niet altijd aanwezig is en minder contact en aandacht. Een kind doet meer zijn best toch aandacht te krijgen. Eerst op een positieve manier. Als een ouder niet of niet voldoende in staat is de aandacht positief te beantwoorden, dan vraagt het kind steeds sneller aandacht op een negatieve manier. Een kind wil altijd gezien worden, liefde ontvangen en waardering krijgen. Zijn basisbehoefte is uitzoeken wat hij waard is. Ook na een scheiding!

Een kind doet altijd zijn ouders na. Dat is de manier waarop hij leert: wie ben ik, wat goed of fout is, etc. Zijn karakter krijgt vorm. Ruim jij je spullen op, dan leert je kind ook zijn spullen op te ruimen. Je staat als ouder eigenlijk voor een spiegel. Vraag jij je af waarom je kind zoveel negatieve aandacht trekt, kijk dan eerst naar je eigen houding en gedrag. Ook tijdens en na een scheiding. Zijn jullie lief en aardig naar elkaar, dan is je kind ook lief en aardig. Voeren jullie strijd, dan ziet en voelt je kind dat. Dit zie je direct terug in zijn gedrag. Je kind gaat ook strijden en toont negatief gedrag.

Een kind wil niet kiezen tussen papa en mama

Een kind houdt van papa en mama. Hij wil altijd zijn ouders blij en gelukkig zien. En als iemand iets onaardigs zegt over zijn ouders, dan verdedigt een kind altijd zijn ouders. Zijn ouders willen ook dat hun kind gelukkig en blij is en blijft. Voor een kind is het een enorme uitdaging beide ouders blij en gelukkig te houden. Eigenlijk is dat voor hem een onmogelijke taak. Zijn ouders houden niet meer van elkaar zoals voorheen. Zij zijn er niet altijd meer voor elkaar. Beter gezegd: 1/3 van de scheidingen is een vechtscheiding. Het tegenovergestelde is aan de hand. Houden van wordt vechten en steunen wordt veroordelen. Als een kind dit merkt (en dat is veel en veel sneller dan je denkt), komt hij in een spagaat: ‘Ik houd van mijn beide ouders en wil hun allebei mijn liefde en steun geven. Dit lukt alleen door het op te nemen voor een ouder en de andere ouder te veroordelen en omgekeerd. Zo laat ik zien dat ik van allebei mijn ouders houdt’. Snap je het nog? Je kind al lang niet meer.

Voorkom als ouder negatieve aandacht

  • Laat je eigen gevoelens niet meespelen als je reageert op je kind. Dat is lastig, want jouw gedrag wordt vaak bepaald door hoe jij je voelt. Ben je hier heel bewust van. Probeer te reageren vanuit het gevoel en de behoefte van je kind.
  • Leg je kind zo duidelijk mogelijk uit wat niet fijn is aan negatief gedrag en leg uit hoe het ook op een positieve manier kan. Geef het goede voorbeeld. Praat niet negatief over je ex-partner. Hoe boos, verdrietig of teleurgesteld je ook bent. Vertel je kind dat je ex-partner altijd van hem blijft houden.
  • Beloon positief gedrag. Ook als je denkt wat speelt hij lekker rustig. Benoem dit positieve gevoel.
  • Kijk naar je eigen gedrag. Ben jij positief? Wat heb jij nodig om weer positief in het leven te staan?
  • Praat niet over je ex-partner. Oordeel niet over je ex-partner. Hij is geen onderdeel meer van jouw leven. Jullie voeden nog wel steeds samen een kind op! Jullie kind heeft jullie allebei nodig! Hij is het waard en dat wil hij voelen!
  • Heb heel veel geduld én stel grenzen. Wees niet bang dat je kind kiest voor je ex-partner als je niet lief genoeg voor hem bent (lees; op alles ‘ja’ zegt).
  • Het is je taak veiligheid te bieden door het geven van liefde, het stimuleren van zijn ontwikkeling én het bieden van structuur, rust, regelmaat en kaders. Je kind is niet op zoek naar een vriend in jou! Hij heeft een ouder nodig!

Zoek hulp

Kom je er zelf niet uit of komen jij en je ex-partner er samen niet uit? Zoek dan hulp! Mediation bij scheiding is niet alleen goed voor het maken van duidelijke afspraken. Het kan ook helpen de scheiding en al je emoties te verwerken. Luister en orden je gevoel en laat dan de bijbehorende emoties los. Zo verwerk je op een goede en constructieve manier de scheiding! Bouw aan je toekomst en stop je verleden verder af te breken.

Opvoeden kan stressvol zijn. Helemaal als je gaat scheiden of net gescheiden bent of als je kind in een andere levensfase komt (bijvoorbeeld een puber wordt). Voel geen schaamte hulp te vragen. Wij helpen je graag! Samen maken we het makkelijker @samenopvoedenisleuk

Lees ook onze eerder verschenen blog ouder blijf je altijd ook tijdens of na een scheiding

Bron: afbeelding van Freepik