Hoe combineer je bewust opvoeden en een carrière? Jonge ouders die weer aan het werk gaan, hebben vaak veel stress. Stress omdat ze zowel het opvoeden en de zorg voor hun kind als hun werk goed willen doen. Hoe combineer je die twee op een manier die goed is voor jezelf, je kind én je carrière?

De 1e 1000 dagen

De periode vanaf de bevruchting tot aan de tweede verjaardag van een kind, zijn cruciaal voor zijn of haar ontwikkeling, gezondheid en welzijn. Ja, hechting begint al in de buik. Liefde, aandacht en verbinding zijn belangrijk voor een goed gehecht kind. Als de hechting niet goed verloopt, krijgt je kind (en ook jij en je partner trouwens) een hele moeilijke start en kan daar zijn leven lang last van hebben. Als jonge ouders heb je dus een grote verantwoordelijkheid om je tijd en aandacht goed te verdelen en opnieuw in te richten zodra de baby er is. Jouw leven is niet meer van jezelf. Jouw leven moet je, minimaal de komende 18 jaar, delen met iemand anders, namelijk je kind. Hoe combineer je bewust opvoeden en een carrière?

Bouw een stevig fundament voor bewust opvoeden

Iedere ouder gaat anders om met deze enorme verantwoordelijkheid. Hoe bewust voed jij je kind(eren) op? Wat vind jij als ouder belangrijk in de opvoeding van de kinderen? Hier over nadenken en met je partner bespreken bij een kinderwens klinkt misschien wat vroeg, maar dat is het echt niet. Bewust opvoeden is niet vanzelfsprekend. En ja, dit gaat veel verder dan vragen ‘Hoeveel dagen gaat wie werken?’ of ‘Laten we onze ouders een dag oppassen in de week?’ Het gevaar van aannames over hoe je partner tegen de opvoeding aankijkt, ligt op de loer. Wat vervolgens kan leiden tot onnodige frustraties, onenigheid en stress.

Combinatie bewust opvoeden en een carrière

Nog steeds is het de normaalste zaak van de wereld dat bij je eerste kind de moeder vaak minder gaat werken. Misschien logisch om als moeder nog steeds de meeste zorg op je te nemen, maar tegelijk betekent dit vaak ook dat vrouwen minder zelfvoorzienend zijn en geen eigen carrière hebben. Blijft de moeder wel werken, dan is bewust opvoeden helemaal een must om alle ballen hoog te houden. De wereld draait immers door, terwijl je nachten korter zijn of zelfs gebroken. Je energie vloeit harder weg dan dat je het kunt opbouwen. Want ja, we willen of moeten blijven werken, onze vrienden en familie willen we blijven zien. Je partner wil ook nog aandacht. En ook willen we aan de verwachtingen van onze collega’s en werkgever blijven voldoen. Alsof er niets is veranderd. Bewust opvoeden om je kleintje te laten ontwikkelen tot een zelfstandig en zelfbewust mens hoort hierbij. We hebben niet meer, zoals vroeger, een half dorp dat met ons meekijkt met de opvoeding van ons kind.

Zet jezelf op 1, en daarmee ook jouw ‘+1’

Als kersverse ouder is jouw kind het allerbelangrijkste. Denk niet ‘Het is maar een fase. Dat eerste jaar dat overleven we wel.’ Want na dat eerste jaar komt een nieuwe fase, en daarna weer één. Jouw kind op 1 zetten betekent niet dat je alles moet laten wat je in je ‘vorige’ leven had. Het betekent wel keuzes maken. De impact is vaak groter dan verwacht. Werken pakt vaak anders uit dan je als ouder had gehoopt of gedacht. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor je kind zorgen. Denk dus van tevoren na over wat je wensen zijn. Ontdek wat je belangrijk vindt, wat je nodig hebt en spreek je uit over je behoeftes. Hoe moeilijk ook soms!

Blijf in gesprek over hoe je bewust opvoeden en je carrière kan combineren

Eenmaal weer aan het werk na de geboorte van je kind ervaar je de impact van de jouw keuze. Soms pakt het goed uit, soms minder goed. Met het maken van je keuzes heb je je misschien wel stiekem laten leiden door je eigen belemmerende overtuigingen? Ben je bijvoorbeeld meer blijven werken dan je zou willen, omdat parttime werken te veel negatieve invloed heeft op je salaris? Of omdat je denkt je carrière te beschadigen met parttime werken, en zo die kans op een promotie mis te lopen?

Of was het juist misschien wel andersom: waren je traditionele opvattingen en normen, waarden en regels meegekregen vanuit je eigen opvoeding, leidend. Is het wel mogelijk om een succesvolle carrière te hebben én ook een kind bewust op te voeden? Heb je spijt van de beslissing om minder te gaan werken, omdat je de uitdaging in het werk mist? Of heb je misschien juist je carrière nodig om jezelf niet te verliezen?

Terwijl deze vragen door je hoofd blijven gaan, loopt ondertussen je stress op door alle ballen hoog te houden op het werk én thuis. Dat is voor jou niet goed, maar zeker ook niet voor je kind.

Bepaalde denkpatronen kunnen het voor (jonge) ouders lastig maken om een goede balans te vinden tussen het werk en het gezin. Het is belangrijk om zowel thuis als op je werk in gesprek te blijven over hoe het werken in combinatie met het ouderschap bevalt. Vooral in het eerste jaar van je kindje, maar zeker ook in de volgende jaren. Niet alleen voor moeders ook voor vaders. Je kan nooit helemaal van tevoren weten wat je behoeftes zijn als het gaat om het combineren van werk en opvoeden van je kind. En behoeftes veranderen ook door de tijd heen.

Combineren van bewust opvoeden en carrière is topsport

Net als werken is opvoeden topsport. Blijf fit, flexibel en maak vooral (vooraf) bewust keuzes over wat je belangrijk vindt in het opvoeden van je kind en hoe dit je werk beïnvloedt. Wil je meer weten over wat het betekent om je kindje bewust op te voeden? Of wil je sparren over hoe je je behoeftes bespreekbaar maakt? Neem een kijkje op www.samenopvoedenisleuk.nl. Wij helpen graag (jonge) ouders met Bewust Opvoeden.

In de spotlight

van Samen Opvoeden Is Leuk

Gedrag heeft consequenties

Gedrag heeft consequenties

Ik krijg vaak de vraag of straffen van kinderen nog wel kan. In de opvoeding die ik gehad heb, was het heel normaal dat mijn ouders mij terecht wezen, schuld gaven van dingen die ik ‘niet goed had gedaan’, boos werden als ik boos was en ik dus straf kreeg. Straf gaat uit van iets fouts afleren door negatieve maatregelen te gebruiken. Eigenlijk zeg je daarmee ‘je doet iets fout en daar krijg je straf voor’. ‘Ik keur je gedrag af en daar krijg je straf voor’. ‘Ik wil niet dat je dit doet en daar krijg je straf voor’, maar ook ‘je bent boos en dat wil ik niet, dus je krijgt straf’. Je hoort het al; ik ben geen voorstander van straffen.

Lees meer
Je geeft altijd het goede voorbeeld

Je geeft altijd het goede voorbeeld

Je geeft altijd het goede voorbeeld Eigenlijk moet ik zeggen; je geeft altijd het voorbeeld. Dus ook als je staat te schreeuwen omdat je het even niet meer weet. Als je je geduld verliest en je stem verheft, zien je kinderen dat dit de manier is waarop je met emoties...

Lees meer
Het complexe leven van gescheiden ouders

Het complexe leven van gescheiden ouders

Een zoektocht naar balans Gescheiden ouderschap is een uitdaging die veel meer met zich meebrengt dan alleen het verdelen van tijd. Het gaat om emoties, relaties, verwachtingen, goede communicatie en het vinden van een nieuw evenwicht. Alle dingen die tijdens de...

Lees meer