Hoogbegaafdheid; de lusten en de lasten. Iedereen wil dat zijn kind slim genoeg is. Maar een hoogbegaafd kind is echt iets anders. Een hoogbegaafd kind maakt het zichzelf al heel jong lastig. Hij loopt vooruit op zijn leeftijdsgroep, maar ook op zichzelf. Hij wil dingen weten die niet bij zijn leeftijd passen en vaak is er weinig interesse voor dingen die wel bij zijn leeftijd passen. Dat is lastig voor ouders, want dit maakt het kind snel geïrriteerd en ongeduldig. Als ouders kan je dan vaak met de handen in het haar zitten.

Lezen voor de basisschool

Onze zoon heeft ons, toen hij klein was, vaak uitgedaagd om zijn gedrag te snappen. Later begrepen we dat dit te maken had met zijn hoogbegaafdheid. Hij heeft zichzelf leren lezen voordat hij naar de kleuterschool ging door eerst letters te onthouden en later woorden te onthouden. Zijn werkgeheugen is echt enorm. Hij kent alle landen, hoofdsteden en vlaggen van de hele wereld. En misschien denk je dan wauw wat goed. Voor ons als ouders was het vaak vermoeiend. Hij wilde alles weten, kon niet spelen met Lego en Playmobil want daar begreep hij niets van. Al vroeg wilde hij puzzels van 100 stukjes maken. Hij is nog steeds moeilijk te vermaken en spelen met leeftijdsgenoten is vaak saai.

Expressief karakter: uitdagingen in emotioneel en sociaal opzicht

Daarnaast brengt hoogbegaafdheid ook vaak op emotioneel en sociaal gebied uitdagingen met zich mee. Onze zoon is heel expressief en duidelijk in zijn emoties. Dat is eigenlijk wel fijn en vooral nu hij wat ouder wordt. Maar toen hij klein was, was dit vaak lastig. Publieke uitbarstingen waren meer regelmaat dan uitzondering. Omdat hij zo klein is en nog geen beheersing heeft over emoties, vroeg dit vaak heel veel geduld van ons als ouders. Nu hij wat ouder is, krijgt hij dit steeds meer onder de knie. Maar het spelen met vriendjes is nog steeds lastig. Hij is snel verveeld.

Of juist de stille variant…

Mijn zoon is heel expressief in zijn emoties, maar dat ligt meer in zijn karakter. Dat hoeft dus niet zo te zijn. De dochter van mijn collega is juist meer introvert is. En maakt het ook knap lastig. Zij zal haar gevoelens niet uiten, maar toch met veel gevoelens zitten. Hierdoor wordt hoogbegaafdheid niet makkelijk opgemerkt; op school zal dit niet altijd gezien worden en door de gevoeligheid van het kind, kan er al gauw faalangst ontwikkeld worden. Het kind lijkt dan totaal niet geïnteresseerd in school. De kans bestaat dat zij zich zelfs gaan afzetten en onderpresteren, waardoor de problemen zich kunnen opstapelen.

Is mijn kind hoogbegaafd?

Er zijn een aantal kenmerken waar je op kunt letten als ouders om te zien of je kind hoogbegaafd is. Merk je aan je kind dat hij al vroeg duidelijk kan praten, heeft hij een grote woordenschat en onthoud hij veel? Wil hij daarnaast heel veel weten? Kijk dan of je hem kunt uitdagen om zijn talenten te ontdekken. Is je kind hoogbegaafd, dan vraagt dit begeleiding en sturing vanuit ouders. Doe je dit namelijk niet dan leidt dit vaak tot een gefrustreerd kind met faalangst en te veel zelfkritiek. De talenten hoeven niet altijd te liggen op dingen onthouden. Het gaat ook om problemen oplossen, ruimtelijk inzicht, creatief nadenken en doen.

Wat kan ik als ouder?

Heb je het vermoeden dat je kind hoogbegaafd is, probeer dan goed te kijken waar zijn behoefte ligt. Is het een kind wat uitgedaagd wil worden of juist een kind wat het al moeilijk vindt om zich te laten zien? Praat met school om ondersteuning te krijgen. Hierbij kan je denken aan extra werk wat past bij zijn talent. Is het daarentegen voor jou als ouder al duidelijk dat je kind hoogbegaafd is en merk je dit vooral omdat hij vastloopt op school of thuis terwijl er juist zoveel potentie in zat? Dan is zijn talent te lang niet gezien en loopt hij nu vooral in zijn hoofd vast. Hij heeft dan echt begeleiding nodig om weer op het pad van zelfvertrouwen en uitdaging gezet te worden. Want, hoogbegaafdheid, de lusten en de lasten, je kan er niet omheen. Zoek dan hulp in de vorm van coaching of begeleiding via school of via ons @samenopvoedenisleuk.