Ieder kind heeft liefde, waardering en veiligheid nodig. Ieder kind is anders. Toch hebben ze allemaal hetzelfde nodig; liefde, waardering en veiligheid. Ieder kind reageert anders op situaties. De ene reageert fel en weet precies wat hij wil. Terwijl de ander juist heel stil en teruggetrokken kan reageren. Een ander kind is weer heel uitgesproken en sociaal. Terwijl een ander kind graag volgt wat anderen doen. Wat voor een soort kind je ook hebt, ze reageren allemaal op hun eigen manier als iets niet prettig voelt. Je kunt dus aan het gedrag van je kind zien of er iets is wat aandacht vraagt.
Gedrag herkennen
Het is niet altijd makkelijk om te weten wat er aan de hand is. Toch mag je er echt vanuit gaan dat weerstand bij je kind, komt door een onveilig gevoel. In veel gevallen helpt het als je bij jezelf te rade gaat wat jouw overheersende gevoel is. Jouw kind reageert namelijk op jouw gevoel sterker dan een ander zal doen. Ben je gestrest, geïrriteerd of boos, dan zal je dit merken aan het gedrag van je kind. Reageer je liefdevol, kalm en geduldig, dan zal je dit ook merken bij je kind. Zijn gevoel van onveiligheid wordt weggenomen. Hij kan ontspannen. Is het echt niet bij jezelf te vinden? Ga dan het gesprek met je kind aan. Hoe klein ze ook zijn, als ze kunnen praten, kunnen ze vertellen wat er aan de hand is. Door geduld en nieuwsgierigheid kom je vaak veel te weten.
Onbewuste patronen en overtuigingen
Kijken naar het gedrag van je kind is dus vooral kijken naar je eigen gedrag en gevoel daarachter. Wat zorgt ervoor dat jij geïrriteerd bent en waar komt die irritatie vandaan? Wat is de oorsprong? Net zoals je bewust waarden en normen wilt meegeven, geef je onbewust ook patronen en overtuigingen mee aan je kind. Dit wil je niet altijd! Maar omdat dit onbewust gebeurt, kan je dit alleen maar veranderen door bewust te worden van je eigen gedrag en de gevoelens, emoties en gedachten die uiteindelijk geleid hebben tot dit gedrag. Vanuit je jeugd, je opvoeding, je familiepatronen neem je heel veel onbewuste overtuigingen en patronen mee naar je kind. Zelfreflectie helpt je om die overtuigingen en patronen om te vormen naar nieuwe overtuigingen en gedragingen. Veel gedrag uit je verleden is jou aangeleerd of heb je jezelf onbewust aangeleerd als overlevingsmechanisme. Maar vaak heb je daar nu niets meer aan. Als je ouders vroeger niet naar je luisterde en je daardoor de overtuiging hebt dat er toch niemand naar je luistert, dan mag je je hier echt van bewust worden. Dat is een overtuiging waar je als volwassene niets aan hebt en je zelfs in de weg zit. Je kind voelt dit meteen en zal jou uitdagen die overtuiging aan te pakken door jou vaak het idee te geven ook niet te luisteren. Want ja, die overtuiging heb je nu eenmaal. Of hij zal de overtuiging overnemen.
Gedrag van je kind
Het is niet makkelijk om het gedrag van je kind te herleiden naar een oorzaak. Hoe kleiner ze zijn, hoe kleiner hun wereld is en hoe vaker de oorsprong van hun gedrag bij jou ligt. Hoe ouder ze worden, hoe groter hun wereld wordt. Dan zijn vrienden en school ook een belangrijke invloed. Het is juist dan goed om te blijven kijken naar het gedrag van je kind en te zoeken naar de oorzaak van het gedrag. Blijf in gesprek met je kind en probeer een veilige basis te blijven vormen zodat hij zich open kan stellen. Een veilige basis is een basis van geduld, vertrouwen, kaders, regels en structuur. En voelt je kind zich onrustig in zijn lijf, ga dan iets doen. Voelt je kind zich onrustig in zijn hoofd, zorg dan voor ontspanning door bijvoorbeeld meditatie of rustige muziek. Beide zorgen voor een goed gesprek daarna. Blijf jezelf openstellen en weet dat elke dag een nieuwe dag is waarin je weer wat leert over opvoeden.
Meer praktische begeleiding in het gedrag van je kind
Is het gedrag van je kind niet te verklaren? Dan kijken we graag open en eerlijk met je mee naar de oorzaak. We helpen jou en je kind op een praktische manier vooruit. Ongeacht de opvoedfase; peuter, kleuter, basisschool, puber, jongvolwassene of volwassene. Met onze praktisch toepasbare handvatten krijg je verhelderend inzicht om het beter en makkelijker te maken. Kijk voor meer informatie op onze website.