Kinderopvang een positieve ontwikkeling op je kind. Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Zo ook als het gaat om kinderopvang. Het blijft een onderwerp van discussie: hoeveel dagen opvang is het beste voor de ontwikkeling van je kind en voor de band tussen jou en je kind? De meningen zijn hierover verdeeld en veel mensen zouden niet snel hun kind vijf dagen naar de opvang brengen. Is dit inderdaad niet goed voor de binding tussen ouder en kind?
Goed als jouw kindje wordt verzorgd door anderen
Het is goed voor je kind om ook op een jonge leeftijd afwisselend verzorgd te worden door anderen. Kinderopvang heeft een positieve ontwikkeling op je kind. Als jouw kindje vanaf ongeveer 3 maanden naar de kinderopvang gaat dan ben je de eenkennigheid fase voor. Ze leren van jongs af aan al met anderen om te gaan. Jouw kindje wordt opgevangen door geschoolde medewerkers met een pedagogisch diploma. De combinatie van goede begeleiding en een veilige, warme en prettige omgeving zorgt ervoor dat kinderen ontvankelijk zijn voor ontwikkelingsprikkels. Het ‘grote leren’ kan beginnen. Ze helpen je kind zo goed mogelijk te motiveren en stimuleren met activiteiten passend bij hun leeftijd, zoals praten, samen zingen en veel spelletjes te doen. Daarnaast is je kind omringd door leeftijdsgenootjes en leren ze van elkaar, leren ze samen spelen en delen en goed voor hun taalontwikkeling.
Kunnen alle kinderen naar de kinderopvang?
Bijna alle kinderen kunnen naar de kinderopvang. De start bij een kinderopvang is van grote betekenis voor het vervolg. Hierbij is de periode van wennen heel belangrijk. Ook de rol van de ouders is cruciaal. Ouders en pedagogisch medewerkers hebben elkaars informatie nodig om goede steun en zorg te geven en op de specifieke behoeften van het kind te kunnen inspelen. Afstemmen met wederzijds respect is dus cruciaal.
Zeker voor baby’s kan het in het begin best ‘veel’ zijn. Dus overweeg om het aantal dagen op te bouwen ondanks dat prikkels worden geminimaliseerd en bij baby’s dan ook veel aandacht is voor rust in de groep. In de babygroepen passen de medewerkers zich aan het ritme van de baby aan. Peuters hebben ongeveer eenzelfde dagritme en zij bewegen met de groep mee.
Houd je kindje goed in de gaten
Als ouder blijf je altijd de verantwoordelijkheid houden om je kindje goed in de gaten te houden. Er zijn periodes waarin het best een uitdaging is om voldoende en geen wisselende gezichten te hebben. Dit kan ten koste gaan van de stabiliteit en kwaliteit. Als je weet dat dit stress geeft bij je kind, kijk dan naar andere mogelijkheden voor opvang. Sommige kinderen zijn immers gevoeliger dan andere kinderen en als een dagverblijf te groot is, is het misschien beter om voor een kleinschalige vorm te kiezen. Ook als je kindje eenmaal naar de basisschool gaat, is het van belang goed op signalen te blijven letten.
Signalen waar je op kunt letten
Enkele signalen waar je op kunt letten of je kindje voldoende wordt voorzien in zijn behoeften
Maak signalen bespreekbaar
Neem in ieder geval nooit snel een beslissing over de keuze van je opvang. Maak het bespreekbaar. Als de medewerkers een verandering hebben gemerkt dan staat het meestal ook wel in het overdrachtsboekje. Neem ook in overweging de tijd dat je kind al bij deze opvang zit; het ritme bij een kinderopvang kan anders zijn dan thuis. Het kind krijgt op een andere manier aandacht en ook zijn de ouders niet constant in de buurt. Er gelden andere regels op de kinderopvang en ondanks dat kinderen de verschillende regels per verschillende plaats snel weten, betekent dat niet dat ze zich daar ook in kunnen vinden. Geef het daarom tijd zodat je kind kan wennen aan de andere omgeving. Kinderopvang heeft echt een positieve ontwikkeling op je kind.
Kwaliteit van kinderopvang is goed
In algemene zin kunnen we stellen dat de kwaliteit van de Nederlandse opvang heel goed is (in vergelijk tot het buitenland) door heldere wetgeving. Zo heeft een opvang zich te houden aan een maximaal aantal volwassenen die je kindje mogen verzorgen. Ook zijn er jaarlijks controles van plekken die risico’s kunnen vormen. Ook de GGD houdt dit in de gaten. Ongelukjes voorkomen is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar vergeet niet dat dat thuis ook kan gebeuren. Kinderen krijgen voldoende persoonlijke aandacht. Soms zal je kindje even moeten wachten, maar over het algemeen weten de medewerkers goed hoe ze hun werk zo kunnen indelen en regelen dat de dag voor de kinderen soepel verloopt. Zorg wel dat jij het juiste gevoel hebt bij medewerkers die voor je kindje zorgen. Heb jij zelf geen klik, dan zal je kindje dit ook niet hebben. Is dit gevoel te groot, vraag je dan af of dit de juiste opvang is.
Goede aansluiting op school
Nog een reden dat kinderopvang goed is voor een positieve ontwikkeling op je kind. De kinderopvang is ook een goede aansluiting op de basisschool. Op een kinderdagverblijf staat zelfstandigheid centraal. Hiermee wordt de stap naar de basisschool ook kleiner. En niet te vergeten de buitenschoolse opvang tijdens de basisschoolperiode. In een pedagogisch plan wordt beschreven hoe de ontwikkeling van jouw kind verloopt op sociaal, motorisch, creatieve en de cognitieve ontwikkeling van het kind.
Sensitief als ouder
Het is belangrijk om naar de behoeften van je kind te kijken: gaat het goed met hem of haar en waar heeft hij of zij behoefte aan? Als je kind genoeg slaapt, genoeg eet, veel lacht en gewoon gelukkig lijkt, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Het is een samenwerking tussen jou als ouder en de leiders bij de kinderopvang. Zorg ook dat je bij hen een klik voelt. Voel je dat zij aansluiten bij jouw kind? Als jij thuis echte aandacht voor je kind hebt en dat doen ze daar ook, hoef je je zeker niet schuldig te voelen als jij je kind vijf dagen naar de opvang brengt. Het gaat erom dat je kind zich veilig voelt en een band kan opbouwen met degene die voor hem zorgen. En daar zorg jij als ouder voor, maar ook de leiders op de opvang. Blijf je kind volgen en je voelt snel genoeg wat wel en niet goed is voor je kind. Jij kent hem of haar nog steeds het beste.
Lees ook onze blog ‘je kind wel 6 weken thuis van school en laat je inspireren hoe de kinderopvang een mooie uitkomst voor jou als ouder kan zijn. En natuurlijk blijft altijd gelden: als je kind maar plezier heeft!
*kinderopvang is een verzamelnaam voor diverse vormen van opvang van kinderen: kinderdagverblijf, voorschoolse educatie, gastoudergezinnen, buitenschoolse opvang