Lieve moeder, jouw lat ligt te hoog! Het leven van werkende moeders voelt vaak aan als een continue jongleer-act. Werk alleen is nog lekker overzichtelijk. Je gaat er heen, je doet je ding en met wat stress ben je net op tijd thuis. Thuis wachten vervolgens nog meer uitdagingen: het opvoeden van de kinderen, het huishouden, koken. En daarnaast ben je ook nog sociaal bezig en heb je ruimte voor jezelf nodig. En dan zijn er ook nog kind-gerelateerde verplichtingen zoals meehelpen op school, een 10 minutengesprek, een ouderavond, vrijwilligerstaak op de sportclub, huisartsenbezoek, inentingen, een zieke ophalen van de bso en ga zo maar door. Het merendeel van deze activiteiten komt gek genoeg nog steeds op de schouders van de moeder terecht. Hoe houd je dan nog het hoofd koel?

Prioriteiten stellen

Als moeder wil je het beste voor je kind. Je legt jouw lat vaak te hoog. Niet alleen voor jezelf, ook voor je partner, school en je kind. En dan word je ook nog op je werk verwacht. Als er dan een bal valt in je jongleer-act, dan krijg je stress. Maar is het wel reëel om al die ballen in de lucht te houden? Kan de lat niet iets lager en kan je wat vaker hulp vragen? Wat vaker je grenzen aangeven of wat vaker nee zeggen? Nee, je hoeft niet alles zelf te doen! Nee, je takenlijstje hoeft niet af. Nee, je hoeft niet naar de ouderavond. Nee, je hoeft niet altijd naar de domi-borrel. Boodschappen kunnen bezorgd worden. Het huishouden kan een weekje wachten. Kortom, stel prioriteiten!

Verschil tussen papa en mama

Wie kent het gezegde niet ‘Mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus’? Papa komt thuis; er wordt gevoetbald, gegamed of even lekker gechilled. Mama komt thuis en ze gaat aan het huishouden of koken. In ieder geval gaat ze in de zorgmodus om haar takenlijstje af te werken. Waarom werkt dit vaak zo? Waarom vindt de vrouw het belangrijk dat iedereen verzorgd wordt? En waarom vindt de man het belangrijk om verbinding te hebben en de boel de boel te laten (want de vrouw pakt het wel op toch)? Macht der gewoonte. Het is al eeuwen zo. En ja, stiekem houden we dit ook wel in stand als vrouwen, want zelf kunnen we het vaak beter. Of niet? Wat echter niet al eeuwen zo is, is dat de vrouw ook werkt. Als ouders heb je de zorgtaken dus beter te verdelen.

Verbinding is het belangrijkste

Maar wat activiteiten niet doen, is verbinding tot stand brengen met de mensen om je heen die belangrijk voor je zijn. Je staat immers in de doe-modus om je activiteitenlijstje af te vinken. Verbinding is nog verder te zoeken als je lijstje niet afkomt en je irritatie zichtbaar wordt. Maar wie bepaalt hoe lang dat activiteitenlijstje is? Precies. Jij! Prio nummer 1 in de opvoeding van onze kinderen is het geven van aandacht en het uiten van liefde en waardering! Met andere woorden: verbinding. Niet een ouder die gehaast of gestrest thuiskomt. Nee, een ouder die tijd maakt en proeft wat de stemming, de sfeer en het gevoel is. Die de dag met je doorneemt. Dat wil je als kind.

Werk aan partnerschap in ouderschap

Opvoeden van de kinderen doe je samen. Ook als je gescheiden bent, doe je dit bij voorkeur nog steeds samen. Kinderen blijven beide ouders nodig hebben. Werk dus samen aan partnerschap in ouderschap. En dat betekent niet alleen afspraken maken over welke regels, structuur, waarden en normen jullie je kind(eren) willen meegeven. Het betekent ook een verdeling van de zorgtaken zoals huishouden, koken, kind-gerelateerde verplichtingen etcetera. De man verdient vaak nog steeds meer dan de vrouw. Dat betekent niet dat de vrouw automatisch meer zorgtaken heeft of minder gaat werken. De tijden dat de man op jacht gaat en de vrouw thuis zorgt, zijn al lang voorbij. De vrouw jaagt gewoon mee, dus de man mag thuis ook zorgen.

Maak duidelijke afspraken

Het leven van werkende ouders is zeker niet eenvoudig. Met goede planning, communicatie en ondersteuning wordt het wel het makkelijker en leuker. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen, grenzen te bewaken en hulp te zoeken als dat nodig is. Met een juist evenwicht tussen werk, gezin en persoonlijke zorg, kunnen werkende ouders zorgen voor hun eigen welzijn en dat van hun gezin. Heb je hulp nodig in het vinden van jouw eigen balans of bij het partnerschap in ouderschap, neem dan contact met ons op. Je bent niet de enige die hulp vraagt! Kijk als ouder op www.samenopvoedenisleuk.nl. En beste werkgever biedt je medewerker hulp als je ervaart dat de balans is verstoord. Meer informatie over bijvoorbeeld incompany workshops? Kijk dan op www.samenopvoedenisleuk.nl/voor-bedrijven.

Gerelateerde blog over dit onderwerp