Mijn partner heeft een andere manier van opvoeden. Help!? Geen punt, wel essentieel om als ouders verbonden te blijven over de opvoeding. Als ouders hebben we allemaal hetzelfde doel: het bieden van een liefdevolle en stabiele omgeving voor onze kinderen. Het is essentieel om als ouders met elkaar in verbinding te blijven over de opvoeding: wat vinden jullie belangrijk in de opvoeding en wat wil je je kinderen meegeven? Spreek dit naar elkaar uit en blijf dit doen. Door de drukte en hectiek van het ouderschap kunnen partners elkaar uit het oog verliezen. Opeens lijkt het of we dan niet meer dezelfde taal spreken.

Een andere manier van opvoeden als aanvulling

Opposites attract! Het zijn juist de eigenschappen van onze partner die wij zelf niet hebben, die ons aantrekken in de ander. En ja, die kunnen tijdens het opvoeden ook weleens in de weg zitten. De tegengestelde karaktereigenschappen vullen elkaar mooi aan in een relatie. Maar tijdens het opvoeden van de kinderen kunnen we ons ook storen aan de verschillen in karakters. Wat eerst aantrekkelijk was, wordt storend ervaren als het om zoiets belangrijks gaat als het opvoeden van de kinderen. Spreek je dit niet uit naar elkaar toe, dan wordt iets kleins steeds groter. Probeer altijd de dialoog op gang te houden met elkaar zonder bijzijn van de kinderen. Praat over de verschillen en over de gezamenlijke waarden en normen. Zo’n gesprek kan best lastig zijn. Vooral als de belangen groot lijken. Vergeet alleen niet dat het gaat om jullie gezamenlijke doel: de kinderen groot te brengen.

Overbrug overschillen met een wekelijkse ‘check-in’

Een andere manier van opvoeden hoeft niet erg te zijn. Onthoud dat je het vooral samen doet! Overbrug jullie verschillen met een wekelijkse ‘check-in’. Maak dus voldoende tijd om te praten met elkaar over wat je ziet gebeuren in het opgroeien van jullie kinderen. Maak bewust tijd vrij om met elkaar te praten over de toekomst en over de opvoeding. Tijdens een wekelijkse ‘check-in’ kunnen jullie samen bespreken hoe het gaat met de kinderen, over eventuele zorgen of uitdagingen, en ideeën delen over hoe jullie als ouders kunnen samenwerken. Wat jullie verwachten van elkaar, van de kinderen en van de toekomst.

Luister actief naar je partner

Effectieve communicatie draait niet alleen om praten, maar ook om luisteren. Neem de tijd om naar elkaars perspectieven en ideeën te luisteren zonder direct te oordelen. Toon begrip voor elkaars standpunten en wees bereid compromissen te sluiten. Door actief te luisteren, creëer je een sfeer van openheid en begrip. Wees hierin een voorbeeld voor elkaar en je kinderen. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Werk met je partner samen als een team

Ouderschap is een teaminspanning en het is belangrijk om als een team te handelen. Als alleenstaande ouder heb je het dubbel zo zwaar. Dus misschien lijkt het alsof je partner minder doet in de opvoeding, maar durf ook daar het gesprek over aan te gaan. Verdeel de taken en verantwoordelijkheden op een eerlijke manier, waarbij rekening wordt gehouden met elkaars sterke punten en interesses. Maak afspraken over wie welke taken op zich neemt en steun elkaar in de uitvoering ervan. Door samen te werken, verlicht je niet alleen de last, maar versterk je ook de band tussen jullie als ouders.

Respecteer dat een partner een andere manier van opvoeden heeft!

Elke ouder heeft zijn eigen opvoedstijl gebaseerd op persoonlijke ervaringen en overtuigingen. Vaak hebben partners een andere opvoedstijl die elkaar versterkt, maar daardoor ook de verschillen zichtbaar maakt; “Jij bent te soft”, “Ja, maar dat komt omdat jij vaak te streng bent”. Het is belangrijk om elkaars verschillen te respecteren en open te staan voor elkaars ideeën. Bespreek eventuele verschillen en zoek naar een compromis dat voor jullie beiden werkt. Het tonen van respect voor elkaars opvoedstijlen bevordert een positieve sfeer binnen het gezin. En onthoud dat elke dag een nieuwe start kan zijn om het beter te doen samen.

Ook met een verschillende manieren van opvoeden harmonie in huis

Ouderschap kan soms zwaar zijn, met ups en downs. Wees er voor elkaar en bied emotionele steun wanneer dat nodig is. Creëer een veilige ruimte waarin jullie je zorgen en frustraties met elkaar kunnen delen uit het zicht en gehoor van de kinderen. Geef elkaar complimenten en erkenning voor de inspanningen die jullie leveren. Door elkaar te ondersteunen, versterk je niet alleen de verbinding, maar vergroot je ook het gevoel van saamhorigheid.

Een sterke verbinding tussen ouders is van cruciaal belang voor een gezonde en harmonieuze opvoeding in een stabiele en liefdevolle omgeving voor onze kinderen. Het vergt tijd, inzet en open communicatie om deze verbinding te onderhouden én te versterken. Door bewust te werken aan de onderlinge communicatie en elkaar te (onder)steunen, creëren jullie een krachtig ouderteam dat in staat is om de uitdagingen van het ouderschap samen aan te gaan. Houd vast aan deze waardevolle verbinding en geniet van de reis van het opvoeden, samen! Kijk op www.samenopvoedenisleuk.nl hoe wij jullie kunnen helpen als het samen even pittig is.