Ouder blijf je altijd. Ook tijdens of na een scheiding. Papa en mama zijn is al een uitdaging als je een fijne relatie hebt. Tijdens en na een scheiding kan dat nog moeilijker worden. Het gaat zeker niet vanzelf. In Nederland krijgen jaarlijks ca. 49.000 kinderen te maken met een scheiding van hun ouders. Emoties kunnen hoog oplopen. Een strijd tussen ex-partners kan ontstaan. Helaas komt het vaak voor dat ik dat ouders in hun eigen emoties zie opgaan. Zij hebben daarom vooral aandacht hebben voor het regelen van de praktische zaken van. Het bespreken van zorgtaken en opvoedtaken ligt moeilijk. Beide ouders willen betrokken blijven in het leven van hun kind. Bij alle normale dingen van een gewone dag. Ik zie ook dat ouders niet of onvoldoende de emoties van hun kinderen kunnen waarnemen en erkennen. Ze kunnen niet echt aandacht geven hun kinderen en luisteren naar hun behoeften. De scheiding staat in de weg in het contact tussen ouder en kind. Letterlijk.
Het belang van je kinderen
In eerdere blogs hebben we al aangegeven dat ouder zijn dé grootste verantwoordelijkheid is die je in het leven kan hebben. Bij het uit elkaar gaan en het regelen van de scheiding is het belangrijkste doel dat een kind contact houdt met papa en mama. Zet het maken van afspraken op 1. Hoe moeilijk en uitdagend ook!
Ouder blijf je altijd. Ook tijdens of na een scheiding! Probeer je kind niet te belasten met je eigen emoties. Dat betekent niet dat je geen emoties laat zien. Juist wel. Laat vooral zien dat ook jij verdrietig, boos, teleurgesteld enzovoort bent. Zo laat je zien aan je kind dat het oké emoties toe te laten.
Kinderen hebben grote oren
Laat je je emoties zien? Stap niet in de valkuil je negatief uit te laten over je ex-partner! Of vergeten te zeggen dat je ex-partner een goede mama of papa is. Zij blijven houden van hun papa of mama. Het kan grote impact hebben. Een kind is niet opgehouden met het houden van papa en mama. Een scheiding heeft voor een kind een andere betekenis dan voor geliefden.
Vergeet niet dat kinderen ook grote oren hebben! Laat je je even helemaal gaan bij een vriend of vriendin over je ex-partner? Uitstekend. Dat lucht op. Maar doe dit niet in het bijzijn van je kinderen. Ook niet als ze nog klein zijn. Jij denkt misschien ‘dat begrijpen ze toch nog niet’. Kinderen zijn alleen heel gevoelig. Welke leeftijd ze ook hebben. Zij voelen jouw negatieve energie. Kinderen kunnen in een spagaat raken tussen beide ouders. Ze houden van papa én mama. Hun loyaliteit kan snel in de knel komen.
Ontwikkelingsproblemen kinderen
Constructief overleggen en samenwerken is een noodzaak! Het vraagt van ouders tot het uiterste te gaan. Tijdens én na de scheiding. Ook als jullie als ex-partners veel strijd hebben. Je blijft samen de ouders van jullie kind. Geef voorrang aan het belang van jullie kind. Voorkom negatieve impact op de ontwikkeling van jullie kind. De meest voorkomend:
Dit kan leiden tot negatief aandacht vragen. Jouw gedrag kan het verschil maken. Positief én negatief.
Kind en jongerencoach
Het kan voor je kind fijn zijn te praten met iemand die niet betrokken is bij jullie gezin en jullie situatie. Regel dit dus naast hulp voor jezelf of voor jou en je ex-partner. Het maakt niet uit hoe oud een kind is. Jongeren in de pubertijd zijn mogelijk extra kwetsbaar. Zij zijn al verwikkeld in een zoektocht. Wie ben ik, waarom ben ik zoals ik ben en wat vind ik belangrijk. Dit kan al aanvoelen als een rit in de achtbaan. Extra belastend kan het zijn als je ouders uit elkaar gaan. Dit kan leiden tot terugtrekken, (extra) opstandig gedrag, spijbelen, ontwikkelen van een verslaving (gamen, alcohol, anorexia etc.). Neem als ouder je verantwoordelijkheid. Bied je kind voldoende kans veilig en gezond op te groeien: financieel, materieel en geestelijk. Ook geldt voor sommigen nog een religieus of spiritueel aspect.
Ouder blijf je altijd: maak een ouderschapsplan
Bij elke echtscheiding met kinderen stel je ouderschapsplan op. In ieder geval staan hier afspraken in over:
Een veel gemaakte fout is dat dit plan niet wordt bijgesteld als de kinderen opgroeien. Iedere levensfase vraagt om de afspraken opnieuw te beoordelen. Afspraken voor je dochter van 4 jaar kan minder relevant zijn als ze 14 jaar is. De ouder worden van je kind vraagt andere zorg- en opvoedtaken. Als ouder heb je geen glazen bol. Je bent je niet altijd in staat om afspraken te maken passend bij de toekomst. Nieuwe ontwikkelingen doen zich voor zoals een nieuwe partner.
Co-ouderschap
Het klinkt zo goed: co-ouderschap. Co-ouderschap gaat een stuk verder dan gezamenlijk gezag. Co-ouderschap betekent dat beide ouders betrokken zijn in het dagelijkse leven van de kinderen. Je moet in staat zijn compromissen te sluiten over zaken als de verdeling van tijd, kosten, schoolkeuze, operaties, vakanties enzovoort. En niet te vergeten deze afspraken ook nakomen. Dit kan een uitdaging zijn als je ex-partner een andere opvoedstijl heeft.
Word je kind een puber dan is daar ineens een 3e mening. Alsof 2 meningen al niet ingewikkeld genoeg is. Een extra uitdaging voor ouders om op één lijn te blijven. Wonen in 2 huizen met ‘eigen’ regels en afspraken is een ideale voedingsbodem ouders, bewust of onbewust, tegen elkaar uit te spelen. (Tijdelijke) Ouderbegeleiding kan een uitkomst bieden met elkaar in overleg te blijven en samen te werken.
Nieuwe partner
Een nieuwe partner in jouw leven of in het leven van je ex-partner brengt ook verandering. De gezinssituatie verandert bij één of beide ouders thuis. Dit kan het extra ingewikkeld maken. Wat vindt je kind van jouw partner? Of wat als je kind heel goed overweg kan met de nieuwe partner van je ex? Voel je je dan bedreigd in je ouderschap? Natuurlijk is een nieuwe partner niet de ouder, maar wel een opvoeder. Zeker als je samen onder één dak woont. Het is vrijwel onmogelijk geen zorg- en opvoedtaken te hebben. Spreek naar elkaar uit wat je van je ex-partner en de ‘bonusouder’ verwacht. Houdt altijd weer het belang van je kind voor ogen.
De eigen wil van je kind
Als ouders maak je bij het uit elkaar gaan afspraken. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, mag een kind zijn wensen aangeven volgens de wet. Dat kinderen hun mening mogen geven, betekent niet dat je blind je kind volgt als ouder. Als ouders maak je samen (nieuwe) afspraken, die voor iedereen werken. Heb je aan het begin een verdeling in tijd van 50/50? In het belang van je kind is het misschien verstandig om de tijd te verdelen 80/20. Dit kan (emotioneel) moeilijk accepteren zijn. Zeker als jij de ouder bent, die zijn kind minder vaak ziet en spreekt. Vergeet nooit dat je kind altijd loyaal is aan beide ouders, en dat de liefde niet minder is!
Ouder blijf je altijd
Wil je hulp als ouder, of denk je dat je kind, puber of jongvolwassen met iemand wil praten, kijk dan op www.samenopvoedenisleuk.nl. Wij helpen je graag verder. Zitten jij en je ex-partner in een (vecht)scheiding met conflicten en communicatieproblemen? Dan is de methode ‘Ouderschap Blijft’ mogelijk meer passend. ‘Ouderschap Blijft’ biedt hulp aan gezinnen als conflicten en communicatieproblemen tussen gescheiden ouders zorgen dat de omgangsregeling niet of slecht van de grond komt. Wil je meer informatie? Kijk dan dit filmpje
Bron: afbeelding van rawpixel.com op Freepik