Verbinding begint al in de buik. Bewust opvoeden van je kind begint in de buik door verbinding met je baby te maken. Ik hoor je denken: bewust opvoeden? Een band opbouwen met mijn baby in mijn buik? Ja, daar is de baby al bezig met jou; hoe jij je voelt en wat jij doet.

Bewust opvoeden. Makkelijk gezegd, minder makkelijk gedaan

Wat is Bewust Opvoeden en wat vraagt het van ouders? Bewust Opvoeden is je realiseren dat wat jij doet en zegt direct invloed heeft op hoe je kind zich voelt en gedraagt. Dus wat vraagt het van ouders? Focus! Aandacht hebben voor wat jij zegt en doet en hoe je kind hier vervolgens op reageert. En dat is tegenwoordig heel lastig. Iedereen krijgt elke dag een enorme hoeveelheid prikkels van buitenaf te verwerken. Het is vaak moeilijk om de aandacht bij 1 ding te houden, want we worden continu afgeleid.

Bewust opvoeden vraagt in de kern dus aandacht voor en verbinding met je kind. Hoe meer aandacht en verbinding we hebben met ons kind, hoe makkelijker het opvoeden wordt. Zien, kijken, luisteren naar en goed reageren op je kind wordt echt onderschat. Terwijl dit zorgt voor zelfwaardering en zelfvertrouwen. Dit zet zich om in een goed gehecht kind wat makkelijker zelfvertrouwen, stabiliteit en veiligheid opbouwt. Het zorgt ervoor dat ons kind waarde hecht aan wat we zeggen, voelen en doen als ouder. Het zorgt ervoor dat ons kind respect en liefde voor ons opbouwt. Je bouwt een band op met je kind door de aandacht, verbinding en tijd die je je kind geeft. Dat noemen we hechting.

Hoe bouw je een band op met je kind?

Nou eigenlijk al zodra je weet dat je een baby verwacht. Met aandacht voor jullie baby tijdens de zwangerschap bouw je al een band op. En dat is eigenlijk heel eenvoudig: praat tegen de baby in je buik, zodat jullie kind jullie stemmen gaat herkennen. Dat geeft een veilig gevoel. En maak contact door je handen op je buik te leggen. Een baby beweegt waar contact is met de vader of de moeder. Er is iemand die voor hem zorgt, nu en als het kindje geboren is. Maar zorg ook dat je ontspannen blijft. Stress is al ongezond voor je baby. Van een rustige en gemoedelijke zwangerschap heeft je kind zijn leven lang profijt.

Oprechte aandacht en verbinding kan nooit te veel zijn

Zodra de baby uit de buik is, gebeurt hechting op verschillende manieren. Door te praten tegen je baby over wat er gebeurt of gewoon voor de gezelligheid, door je baby te knuffelen, door oogcontact te maken, door beschikbaar te zijn als hij huilt, of geluid of oogcontact maakt. Hierin kan je hem niet te veel verwennen. De ouder zorgt voor veiligheid, verbondenheid, liefde en waardering door de tijd, aandacht en energie die hij in de opvoeding stopt. En dat begint al bij de baby in de buik.

Horen, zien en voelen als basis voor goede hechting

Hoe vaak zie ik niet een ouder achter de kinderwagen met meer aandacht voor zijn/haar telefoon dan voor de baby. Helemaal prima als je kindje ligt te slapen, maar is je baby wakker heb dan aandacht voor hem. Maak oogcontact en praat tegen je baby. Die telefoon kan echt wel even wachten. En andersom geldt natuurlijk ook; je kind achter de tv of games zodat je als ouder even ‘geen kind’ aan ze hebt? Prima voor de kleine momentjes, maar een kind heeft op de meeste momenten de oprechte aandacht van de ouder nodig.

Hadden we tot voor kort de opvatting dat een baby best huilend in slaap kon komen? Tegenwoordig weten we dat als een kind huilt, hij jouw aanwezigheid nodig heeft. De baby is zijn gevoel van veiligheid even kwijt en jij kunt die weer herstellen door te laten zien dat je er voor hem bent. Je kan dus beter naar een huilende baby toegaan om te sussen en je aanwezigheid te laten merken om vervolgens weer weg te gaan. Het klopt dat je dit misschien 20 keer moet herhalen voordat hij in slaap valt, maar dat is beter dan een uur te laten huilen totdat hij zelf in slaap valt. En je zult zien dat hij dit na een aantal keren herhalen niet meer nodig heeft.

Hoe houd je goede hechting?

Al deze vormen van nabijheid bieden veiligheid en geven je kindje de bevestiging dat hij of zij geliefd is. Van goede hechting wordt iedereen blij. En zeker je kind en jij. Aandacht, liefde en verbinding vanaf het allereerste moment dat je weet dat je papa of mama wordt, levert jullie de rest van jullie leven profijt op. En natuurlijk stopt het hier niet; aandacht geven en verbinding zoeken blijft belangrijk ongeacht hoe oud je kind is. Het is de kern van bewust opvoeden. Bereid je voor op je nieuwe werkelijkheid: je gezin +1 met onze training “Zwanger, en nu?”. Wil je meer weten over wie wij zijn en waar Samen Opvoeden is Leuk voor staat, ga dan naar onze website.

In de spotlight

van Samen Opvoeden Is Leuk

Gedrag heeft consequenties

Gedrag heeft consequenties

Ik krijg vaak de vraag of straffen van kinderen nog wel kan. In de opvoeding die ik gehad heb, was het heel normaal dat mijn ouders mij terecht wezen, schuld gaven van dingen die ik ‘niet goed had gedaan’, boos werden als ik boos was en ik dus straf kreeg. Straf gaat uit van iets fouts afleren door negatieve maatregelen te gebruiken. Eigenlijk zeg je daarmee ‘je doet iets fout en daar krijg je straf voor’. ‘Ik keur je gedrag af en daar krijg je straf voor’. ‘Ik wil niet dat je dit doet en daar krijg je straf voor’, maar ook ‘je bent boos en dat wil ik niet, dus je krijgt straf’. Je hoort het al; ik ben geen voorstander van straffen.

Lees meer
Je geeft altijd het goede voorbeeld

Je geeft altijd het goede voorbeeld

Je geeft altijd het goede voorbeeld Eigenlijk moet ik zeggen; je geeft altijd het voorbeeld. Dus ook als je staat te schreeuwen omdat je het even niet meer weet. Als je je geduld verliest en je stem verheft, zien je kinderen dat dit de manier is waarop je met emoties...

Lees meer
Het complexe leven van gescheiden ouders

Het complexe leven van gescheiden ouders

Een zoektocht naar balans Gescheiden ouderschap is een uitdaging die veel meer met zich meebrengt dan alleen het verdelen van tijd. Het gaat om emoties, relaties, verwachtingen, goede communicatie en het vinden van een nieuw evenwicht. Alle dingen die tijdens de...

Lees meer