Het ouderschapsplan
Veel vrouwen blijven werken. Dus waarom dan toch de noodkreet ‘Vrouwen aan het werk houden’? Simpel, vaak werken vrouwen in deeltijd, en lang niet altijd vrijwillig. 39% van de vrouwen gaat na de geboorte van het eerste kind minder uren werken (tegenover +/-9% van de mannen). Twee op de drie moeders die in deeltijd werken, willen meer uren maken. Dit lukt vaak niet door de sociale norm en traditionele opvattingen over rollen en taken. Vrouwen vervullen nog steeds de meeste en grootste zorgtaken. Het is belangrijk dat vrouwen het gesprek ‘aan de keukentafel’ en met hun werkgever aangaan. Het helpt dan een plan te maken hoe verantwoordelijkheden en taken in het ouderschap te verdelen. Als zo’n plan er eenmaal is dan geeft dit mentaal ruimte om relaxter in het ouderschap te staan. En, dit helpt ook weer de kinderen meer te ontspannen wat goed is voor hun ontwikkeling. Neem de tijd om je goed voor te bereiden op jouw ouderschap.
Verantwoordelijkheid delen en verwachtingen hebben
Hoe gedacht wordt over de rollen van mannen en vrouwen beïnvloedt het maken van keuzes over het aantal uren dat vrouwen werken en zorgen. De maatschappelijke norm is hardnekkig als het gaat om vrouwen aan het werk houden:
Veel van deze verwachtingen zijn achterhaald en beperkend. Niet alleen voor moeders. Ook voor vaders en partners. Verdriet, schaamte en schuld wordt gevoeld als ouders proberen aan de verwachtingen te voldoen, maar dat niet kunnen. Ze kunnen meestal niet aan de verwachtingen voldoen omdat deze in eerste instantie al niet realistisch waren. Mentale gezondheid kan een groot probleem zijn voor werkende ouders. Dit komt door de druk van het ‘allemaal goed willen doen’ en altijd ‘aan’ staan. En dat krijgt niet altijd de nodige prioriteit.
De mythe van de perfecte moeder
Van moeders wordt verwacht dat ze alles met een glimlach doen. Zelfs als die glimlach er eentje van een boer met kiespijn is. Sociale media worden overspoeld met onrealistische beelden van verzorgde en prachtige moeders. Ze runnen hun eigen bedrijf vanuit een showroom van een huis. En natuurlijk met voorbeeldige kinderen op schoot. Ook het stereotype beeld van vrouwen in zakelijke pakken en hakken of als gezellige, thuisblijvende, perfecte huisvrouwen helpt niet. En ook al weten moeders dat het een mythe is, toch oefent het nog steeds kracht uit en kunnen veel moeders het gevoel krijgen dat ze tekortschieten.
Weinig ruimte voor kwetsbaarheid, eerlijkheid en ‘echtheid’
Veel werkende moeders vinden het aan de andere kant ook moeilijk op het werk helemaal zichzelf te zijn. Op veel werkplekken is weinig ruimte voor kwetsbaarheid, eerlijkheid en ‘echtheid’ door stereotype mannelijke eigenschappen zoals ambitie, competitie en het belonen van zelfvertrouwen. Praten over de uitdagingen van het ouderschap is dan vaak ongemakkelijk. Tijd dus voor een nieuwe norm: als vrouw een ‘volmaakt onvolmaakte’ moeder zijn. Het is oké niet altijd perfect te zijn. En vergeet ook niet lief te zijn. Ook voor jezelf. Of beter gezegd juist voor jezelf. Je doet je best, dus je hoeft je niet schuldig te voelen. Spreek je hardop uit over het ouderschap. Als je je zorgen deelt en je kwetsbaar toont, dan wordt dat ‘normaal’. Zo maak je het voor anderen ook veilig zorgen te delen en kwetsbaar te zijn. En natuurlijk is het net zo belangrijk ook de positieve kanten te benadrukken. Praat over de ongelooflijke veranderingen die je hebt doorgemaakt omdat je mama of papa bent geworden. En welke nieuwe vaardigheden je hebt geleerd.
Achterhaalde verwachtingen voor vaders
Onze maatschappij biedt weinig steun aan werkende vaders ook een geïnteresseerde ouder te zijn. Nog vaak wordt op het werk verwacht dat de vader voorrang geeft aan zijn carrière. Dit kan het veel moeilijker maken te onderhandelen over flexibel werken, eerder vertrekken om de kinderen van school te halen of om op school aanwezig te zijn bij bepaalde gebeurtenissen. Vaders, het is tijd om na te denken wat het betekent succesvol te zijn. Is dat tijd doorbrengen met je gezin en je kinderen opvoeden? Kom daar open vooruit en stel je kwetsbaar op. Het helpt de stereotype mannelijke werkcultuur te doorbreken. Deel verhalen en ideeën; het zal je misschien verbazen dat anderen dezelfde problemen en zorgen hebben (gehad).
De rol van werkgevers
Als werkgever kan je het verschil maken: kies voor een veranderende organisatiecultuur. Het is belangrijk dat voor medewerkers meer aandacht is voor de balans in werk en ouderschap. Wist je dat:
Tips
Creëer een cultuur waarin ruimte is om in te gaan op de behoefte van (aanstaande) ouders en help ouders met het combineren van ouderschap en werk. Enkele waardevolle tips:
Het resultaat is wat telt!
Als werkgever krijg je:
Als moeder of vader krijg je:
Wil je hulp als (aanstaande) ouder hulp bij de uitdagingen in het ouderschap? Of ben je werkgever en wil je weten hoe Samen Opvoeden is Leuk kan helpen ouderschap bespreekbaar te maken of hoe wij medewerkers kunnen ondersteunen, omdat je vrouwen aan het werk wil houden? Neem een kijkje op www.samenopvoedenisleuk.nl/voor-bedrijven en download onze whitepaper