Ervaar je stress of voel je je uit balans als ouder en wordt mogelijk de gezinssfeer negatief beïnvloed? Het eerlijke antwoord is ongetwijfeld ‘ja’. Elke ouder ervaart het op zijn tijd; een kind dat tegendraads is en niet wil luisteren. Je kind bepaalt daarmee de sfeer in huis. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, vormt de rode draad van opvoeden. Er zijn genoeg momenten in het leven met je kind waarbij je met de handen in het haar zit. Een kind wat tekeergaat in de supermarkt. Of de fase waarin alles nee is. Of de fase waarin alles een logische verklaring moet hebben en je even met je mond vol tanden staat over welke keuze je moet maken. Een puber die boos het huis verlaat en pas ‘s avonds laat thuiskomt. Dus, hoe ga jij als ouder met je kind om de situatie positief om te buigen?


Hoe ga je als vader of moeder om met een dwars kind?

Wat is de beste manier om dit aan te pakken? Opvoeden is de balans zoeken tussen wat je hoofd denkt, wat je hart voelt en wat je buik zegt. Handelen vanuit je eigen kracht; vanuit wat jij belangrijk vindt om mee te geven aan je kind. Iedere ouder doet het opvoeden anders. Ieder kind is uniek en vraagt ook iets anders van jou als ouder. Bij je ene kind heb je dus een andere opvoedstijl dan bij je andere kind. Je speelt in op de behoefte van je kind en op je wensen of eigenlijk je waarden, normen en grenzen als ouder. Toch vragen veel ouders zich af hoe het nou kan dat hun kind zo doet. Wat doen ze verkeerd? Ze geven alle liefde aan aandacht. Waarom is het kind dan toch vaak zo boos en tegendraads? Omdat de behoefte achter het gedrag wat je ziet, niet altijd zichtbaar is om daar adequaat op in te kunnen spelen.

Het gedrag is er niet voor niets

Achter boosheid zit vaak verdriet dat ontstaan is doordat een behoefte niet is of wordt ingevuld. Het gedrag van jouw kind wordt bepaald door een onderliggende behoefte. Hij doet iets (of reageert met emotie) niet om jou te pesten. Hij doet iets om aan te geven wat hij nodig heeft en van je vraagt. Die behoefte is vaak terug te brengen naar basale behoeften als veiligheid, geborgenheid, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Hoe beter jij in staat bent om die behoefte te zien, hoe meer je dit terugziet in het gedrag van jouw kind. En dus ook in de sfeer in huis.

Zie als vader of moeder de behoefte achter het gedrag

Een kind dat boos is omdat hij zijn zin niet krijgt, geeft eigenlijk aan dat de kaders en regels in huis niet duidelijk genoeg zijn. Immers als hij had geweten wat de regels zijn, had hij zijn zin niet geprobeerd door te drijven. Een kind wat verdrietig is omdat het iets niet krijgt, vraagt eigenlijk om meer aandacht en wil meer verbinding voelen. In de pubertijd is de behoefte niet anders, alleen het gedrag zal anders zijn. Boosheid heeft plaatsgemaakt voor onverschilligheid of juist agressie en verdriet heeft plaatsgemaakt voor constante machtsstrijd.

Kies als vader of moeder voor bewust(er) opvoeden

Het is dus niet altijd even makkelijk om de behoeften van je kind(eren) te zien. Dit vraagt om inzichten over bewust opvoeden, over jezelf, je (ex-)partner en je kind, hebben wij een toegankelijke, online training ontwikkeld die je inzicht geeft in de behoeften van je kind achter zijn gedrag, jouw aandeel daarin en je vervolgens handvatten geeft om jouw gedrag hierop aan te sluiten. Samen maken we opvoeden leuker en makkelijker.www.samenopvoedenisleuk.nl

In de spotlight

van Samen Opvoeden Is Leuk

Gedrag heeft consequenties

Gedrag heeft consequenties

Ik krijg vaak de vraag of straffen van kinderen nog wel kan. In de opvoeding die ik gehad heb, was het heel normaal dat mijn ouders mij terecht wezen, schuld gaven van dingen die ik ‘niet goed had gedaan’, boos werden als ik boos was en ik dus straf kreeg. Straf gaat uit van iets fouts afleren door negatieve maatregelen te gebruiken. Eigenlijk zeg je daarmee ‘je doet iets fout en daar krijg je straf voor’. ‘Ik keur je gedrag af en daar krijg je straf voor’. ‘Ik wil niet dat je dit doet en daar krijg je straf voor’, maar ook ‘je bent boos en dat wil ik niet, dus je krijgt straf’. Je hoort het al; ik ben geen voorstander van straffen.