Ontprikkelen in een wereld met (te) veel prikkels. Steeds meer kinderen met depressies; de schuld van Corona, of is er meer aan de hand? Er wordt steeds meer gesproken over depressieve jongeren en volwassenen. En kinderen en jeugdigen die niet lekker in hun vel zitten. We geven vaak Corona de schuld, maar hoe komt dit eigenlijk? Tijdens de Corona-tijd viel het sociale vangnet van hoor en wederhoor weg. We konden geen kant op. Maar hierdoor werd het ook zichtbaar dat we als gezin deze functie van hoor en wederhoor dus te weinig invullen.

Ontprikkelen: het belang van hoor en wederhoor

In de huidige wereld komen heel veel meer prikkels op ons af dan vóór het digitale tijdperk. We zoeken van nature anderen op om te vertellen wat ons dwars zit. Om zo te ontladen over de dingen die we meemaken. En door dit te doen, verwerken we emoties en gevoelens die ontstaan door positieve en negatieve situaties en ervaringen. We komen tot (nieuwe) inzichten en kunnen vervolgens loslaten wat ons bezig houdt. Extra hard nodig in deze wereld met miljarden prikkels per dag. Dit kan overigens ook door te mijmeren, te overpeinzen, een dagboek bij te houden oftewel na te denken over de dingen die ons overkomen. Echter, doen we dit vaak niet!

Vrienden als uitlaatklep vallen weg in Corona

Vrienden zijn een belangrijke uitlaatklep. Mensen zijn sociale dieren en omdat vrienden vaak emotioneel verder van ons af staan, kunnen we makkelijker met hen delen. Met Corona viel deze vriendengroep weg. Of ze waren in ieder geval meer op afstand. Onverwerkte prikkels worden zo opgeslagen in ons systeem. Het is als een afvalhoop die steeds groter wordt met onverwerkte ballast. Wordt de hoop te groot, dan schieten we in somberheid met depressiviteit tot gevolg.

Ontprikkelen in een wereld met (te) veel prikkels door social media

In dit digitale tijdperk verstoppen we ons gemakkelijk door nog meer prikkels op te zoeken in Netflix, Insta, TikTok, enz. Een extra handicap dus. Prikkels delen werd onpersoonlijk en het verwerken kwam dus stil te liggen. Maar de afvalhoop die ontstaan is, gaat niet zomaar weg. Die moet nog steeds wel verwerkt worden.

Het thuisfront als een belangrijke vervanger om te ontprikkelen

Maar gelukkig hebben we ook nog de mogelijkheid om ons thuis te ontladen, toch? Nee, in tegendeel. De uitdaging werd tijdens Corona nog groter. Waarom? Als ouders van pubers, is het sowieso lastig om de verbinding met je kind te houden. Meer bij en op elkaar aangewezen zijn, kan tot irritaties en frustraties leiden. En Corona was, ook voor ouders van jongere kinderen, een extra stressfactor met de combinatie thuisonderwijs en thuiswerk. Laat staan dat je dan nog extra energie hebt als ouder om de vriendenuitlaatklep-rol op je te nemen of dat je weet hoe je dit doet.

Ontprikkelen door verbinding en zo de afvalhoop als gevolg van (te) veel prikkels verkleinen

Het is nog niet te laat om de afvalhoop te verkleinen en te bouwen aan blijvende verbinding met je kind. Door Corona is zichtbaar geworden dat we, in dit digitale tijdperk, de innerlijke stilte en (innerlijke) dialoog nog harder nodig hebben. We hebben 7 tips op een rij gezet:

  • Laat je kinderen wat vaker vervelen, mijmeren, overpeinzen. Niets doen is een optie!
  • Leer je kinderen mediteren en de stilte in zichzelf op te zoeken
  • Gebruik de maaltijd om samen de dag door te nemen; aan het begin van de dag en aan het eind van de dag
  • Gebruik bedtijd voor een 1-op-1 gesprekje; hoe was je dag en wat wil je nog delen?
  • Stel verwachtingen vast samen met je kind om de prestatiedruk en de sociale druk op je kind te verminderen; hoe ziet zijn agenda eruit en is dit echt nodig
  • Vraag af en toe eens aan je kind wat hij graag anders ziet aan thuis, aan jou of je partner
  • Lopen emoties hoog op, laat dan eerst afkoelen, maar vergeet niet het gesprek er later over aan te gaan; welke onvervulde behoefte ging er achter de emotie schuil?
  • Stel restricties aan schermtijd; laat de ene prikkel niet door de andere vervangen worden

  • Het klinkt allemaal eenvoudig. En misschien is dit het ook wel, en toch als wij in gesprek gaan met ouders blijkt dat het in het dagelijks leven nog een hele uitdaging met alles wat we ‘moeten’ doen. Wil je meer inzicht in blijvende verbinding met je kind, dan volg je onze training ‘Bewust Opvoeden’. Kijk voor meer informatie op www.samenopvoedenisleuk.nl

    Lees ook…

    Onze blog over hoe voed je een hooggevoelig kind op spreekt je vast ook aan!

    In de spotlight

    van Samen Opvoeden Is Leuk

    Gedrag heeft consequenties

    Gedrag heeft consequenties

    Ik krijg vaak de vraag of straffen van kinderen nog wel kan. In de opvoeding die ik gehad heb, was het heel normaal dat mijn ouders mij terecht wezen, schuld gaven van dingen die ik ‘niet goed had gedaan’, boos werden als ik boos was en ik dus straf kreeg. Straf gaat uit van iets fouts afleren door negatieve maatregelen te gebruiken. Eigenlijk zeg je daarmee ‘je doet iets fout en daar krijg je straf voor’. ‘Ik keur je gedrag af en daar krijg je straf voor’. ‘Ik wil niet dat je dit doet en daar krijg je straf voor’, maar ook ‘je bent boos en dat wil ik niet, dus je krijgt straf’. Je hoort het al; ik ben geen voorstander van straffen.

    Lees meer
    Je geeft altijd het goede voorbeeld

    Je geeft altijd het goede voorbeeld

    Je geeft altijd het goede voorbeeld Eigenlijk moet ik zeggen; je geeft altijd het voorbeeld. Dus ook als je staat te schreeuwen omdat je het even niet meer weet. Als je je geduld verliest en je stem verheft, zien je kinderen dat dit de manier is waarop je met emoties...

    Lees meer
    Het complexe leven van gescheiden ouders

    Het complexe leven van gescheiden ouders

    Een zoektocht naar balans Gescheiden ouderschap is een uitdaging die veel meer met zich meebrengt dan alleen het verdelen van tijd. Het gaat om emoties, relaties, verwachtingen, goede communicatie en het vinden van een nieuw evenwicht. Alle dingen die tijdens de...

    Lees meer